Kreditkortsskuld ett lån förenat med ränta

Det finns en uppsjö av kreditkortsföretag som slåss om att just du ska bli deras kund. Ett kreditkort fungerar på så vis att när du köper en vara på ditt kreditkort är det i praktiken kreditföretaget som lånar ut pengar till dig så att du kan genomföra köpet.

Detta lån är förenat med en ränta som läggs på köpet och som du måste betala tillbaka när månadsräkningen från kreditföretaget kommer. Många gånger är första månaden räntefri, det vill säga; du betalar endast summan på det som du handlat, men om du inte kan betala av allt överförs skulden till nästkommande månad samt räntekostnader.

Det är i dag en stor variation på räntor på de vanligaste kreditkorten. Det finns både låga och höga räntor att välja mellan. En låg ränta räknas som ensiffrig medan en hög ränta är ett tvåsiffrigt belopp. Många företag har upp till 30 % ränta på sina kreditkort och med denna höga ränta kan i värsta fall räntekostnaderna på sikt överstiga det totala beloppet av den vara som du köpt.

Kreditkort som erbjuder låg ränta kan ha andra kostnader inbakade i sina avtal och villkor och därför kan det löna sig att vara extra vaksam vid ansökan och tecknande av ett kreditkort.